dimarts, 23 de desembre del 2008

"PUTOS DOMINGUEROS DE MIERDA!"

El passat pont de la constitució vam decidir anar a fer el freequi a margalef. El finde va ser apoteòsic! escalada en roca excel.lent i birres a les jaimes al vespre... anàvem dues fragonetes, la del meu cunyat, (un d'aquells que molts anomenen hippie) i la seva companya, i jo i la meva companya, és clar!
La sorpresa més grossa és que al parar al primer sector, els climbers (per anomenar-los així), ens varen tractar de -PUTOS DOMINGUEROS DE MIERDA- . Jo encara no entenc el perquè. potser el fet de demanar per un lloc on aparcar les furgonetes delatava un cert aire novell en nosaltres... el cert però, és que el meu cunyat viu a pagès on fins i tot i cuida dos porcs, i jo acostumo a escalar els caps de setmana de la meva existència "dominguera"!!!
La muntanya és de tots, de tots els que la tractem amb respecte i de tots els qui tracten amb respecte als demés muntanyecs, sobretot si no en coneixem les seves costums amb certesa...
Quina merda arrivar a cada sector i trobar-te el típic que t'ensenya el seu bíceps power, o l'altre que riu mentre et pregunta el grau ... quin fàstic!!! sort però que ens varem trobar penya guapa per compartir el sopar, les birres i les vies...i fins i tot amics com els rumba team!Salut, i sobretot rumba, molta rumba!

12 comentaris:

Mingo ha dit...

NO et facis mala sang, no val la pena. La gran majoria som "putos domingueros".
Salut i que per molt temps puguem escalar els caps de setmana.

Anònim ha dit...

Tothom té els seus prejudicis...uns contra els "domingueros" altres contra "les canyes"...és el mateix d'un costat o d'un l'altre...de vegades tenir-los, de vegades rebre'ls...

Potser el més interessant seria no tenir-los...ni uns ni altres...i deixar que la gent faci lliurement el "dominguero" igual que els altres "pesquin bolts amb canya" sense haver de veure una enquesta on se'ls ridiculitza...no?

clubtascons@gmail.com ha dit...

gràcies per donar la teva opinió...anònim, i potser una mica de raó tens. amb l'enquesta dce la canya no prretenc ridiculitzar a ningú. la meva intenció és expressar que l'escalada mantingui una ètica. darrerament la gent puja a fer vies com la punsola al cavall bernat amb aquests tubs telescòpics i això que l'han reequipat de forma exagerada...però evidentment i amb respecte, que la gent faci el que vulgui.salut.

panzer ha dit...

Molt bones anònim! sóc un palangana amb molt poc grau, però a la muntanya procuro fer el que puc i si no vaig de segon. Allò que no puc fer ho miro amb recança i esperança d'algun dia poder-ho fer, però no desvirtuo allò que d'altres van fer. Que serà el següent? ficar-hi escales? hi ha coses que són del tot ridiculitzables. Per cert aquest cap de setmana vaig a pescar al cap de creus, agafaré la canya... Salut.

capitantrueno ha dit...

I ells ? no eran putos domingueros?
El qué passa és que dient això volien passar per experts.....de jilipolles!!!!!!

Anònim ha dit...

Si realment tu...., anònim, ets dels que van per els sectors de pesca.
No pateixis per una enquesta on pugui ridiculitazar-t'he..... sinó que ja fas tu mateix el ridicul pasejant'he amb la canyeta....

Potser si que el final això de l'escalada= a compromis, perill, exposició,etc....es desvirtuarà i peerdrà el concepte que sempre a tingut,... valors, ètica !!! gent!!! l'escalada es tracta d'això i molt més esclar...
Penso que en part ja tenim fins i tot ferrades, per tot aquell colectiu que no vol "arricar-se" o asumir aquesta part.....per a mi bàsica!!

Espero que no ploriferin....

Pescan't un peix viu,... ell tria si vol picar!! escalant(tu sent viu)... el parabolt tria si es deixa pescar. el demés no te sentit.

Bernat

JORDI QUELLOS LLOBET ha dit...

Ai ai ai!!! em sembla que tots aquest que parla malament o amb to despectiu d'un altra que estar fent la mateixa activitat o simplement gaudint de la natura, li tindriem que donar una pala, fer-li cavar un sot. I despres... en fin mes val no seguir!
No els i vas dir res? sort que no i erem tots, sino...
AUPA embarques team!!

pau ha dit...

Per mi tractar algú de dominguero de merda sense ni tant sols conèixe'l demostra una gran falta de respecte i ell mateix es va posar al lloc que li pertoca. La llástima és que escali, doncs els escaladors en general demostràven un gran respecte per la natura i pels demés, així com per la manera d'escalar dels altres. Avui dia pe'l que sembla això es perd... A qui no li ve un calfred quan ja ha decidit anar a fer una via amb CARÀCTER per exemple a Montserrat, on sap que haurà d'afinar al màxim per tal de no jugarse un vol considerable o al magnific Yelmo de la Pedriza on t'exposes i de veritat (aquells que ho han fet saben de què parlo) o de patejar tres hores fins arribar a peu de paret on per cert no hi arriba la carretera. Aquesta és la gràcia del compromís que un mateix assumeix. Aquest no és amb la montanya, és amb un mateix, i si jo no puc assolir una fita en aquest moment perquè no m'atreveixo, no és afegint parabolts que sol·luciono el problema, el tema està dins el meu cervell. El mateix penso dels pescadors de bolts a les grans parets. Podria mig entendre que en una via esportiva posis desde el terra el primer seguro per no jugarte una trencada de cames (encara que no ho comparteixo) el que no puc entendre ni admeto (i soc molt tolerant i respectuós els que em coneixeu ho podeu dir) és que afegeixin seguros que no hi eren en l'equipament original o fer servir una canya telescòpica per reduir l'exposició del tram. Senyors fa vegonya només de pensar-ho. Posa un àlien on puguis , si , un d'aquells que saps que no pot aguantar de cap de les maneres, però és psicològic, o apreta el cul i et jugues el vol o simplement si no pots, baixa, que la via restarà esperant allà que creixis com a escalador. I, si no ho fas, potser tens sort i algú et posarà un parabolt cada metre, amics venen mal dades.

clubtascons@gmail.com ha dit...

molt bé companys! estic content i emocionat de saber que hi ha persones que comparteixen els meus pensaments i els de molts altres.amb gent com en panzer, en jordi,bernat en pau,...i daltres que coneixem... l'escalada sempre gaudirà d'un racó digne, ètic i respectuós. endavant i gràcies entre tots per ensenyar-me tant!

Anònim ha dit...

Bones...

Sóc l'ANONIM INICIAL...

L'escalada , si hagués de tenir un UNIC DENOMINADOR COMÚ, hauria de ser el de LLIBERTAT...

En el moment en que un es queixa de que el menyspreen al mateix temps que menysprea algú és una mica ABSURD no?

¿Ètica i compromís? A Margalef?Fent esportiva?En una via de 6b o 7a+ o 8a+ amb bolts que aguanten 2500kn a dos metres de distancia cadascun?

El problema d'avui en dia prové potser de que la majoria d'escaladors porten un garbuix mental, fruit de la DESINFORMACIÖ a la que duu l'excés de INFORMACIÓ ( que tots promovem amb blocs, pàgines i fòrums), que fa que s'acabi confonent majoritàriament les mínimes regles de joc que hi ha a cadascuna de les disciplines que existeixen.

Alhora difícilment es fa un exercici de RACIONALITAT ( lògica en la dialèctica)per intentar justificar CAP reflexió més enllà de "a mi m'agrada, jo voldria o crec que"...i una ÊTICA hauria de ser quelcom un xic més estructurat..no creieu?

I finalment, fruit de aquest desconeixement i alhora manca de estructuració en el mateix apareix la INTOL.LERANCIA i el PSEUDORADICALISME ÈTIC...

I així anem...

UNa canya, a nivell d'escalada ESPORTIVA és tant LEGAL com un estrep en una via clàssica de Ae/6a que en lliure és 6c o 7a ¿Quants dels qui pieu aqui heu fet la PUNSOLA-tant ben equipada ella..._ en LLIURE, ROTPUNKT i A VISTA???

Homa..criticar les canyes A MARGALEF a base de una ètica més aviat "alpina" no deixa de ser entre fora de lloc i un xic ignorant. Tant com no fer-ho si s'usés en la VIA DEL XAVI a l'Aeri o pitjor encara a la VUDU o la SANTBENEDDICTES.

L'escalada esportiva basa(va) els seus principis en una protecció òptima davant les dificultats per tal de permetre que renunciant al component psicològic es pogués incrementar el rendiment fñisic..gràcies a aixpò es va passar del sostre de 6a+ que hi havia a vies de 7è i 8è grau.

Avui en dia a MARGALEF i MOLTS ALTRES LLOCS et trobes amb vies de IV i Vº equipades com un 8b+...amb xapes a cada metre...això PERMNET que l'escalada es popularitzi a nivell de families, neòfits o fins i tot passavolants que ho proven...i? els problemes no són ETICS sinó d'IMPACTE ambiental o de problemes amb propietaris i administració.

USAR UNA CANYA O NO a MARGALEF no representa cap adevacle ètic ni moral. MUNTAR un campament o que entrin 200 furgonetes cada finde en un parc Nattural SI QUE HO ËS...potser el tema es solucionaria DESQUIPANT els sectors, INCRMENTANT exposicións en vies o sectors massificats...o simplement fent ua esforç de CONVIVÈNCIA i CONTENCIÓ, mirant de estar discretament als llocs, no fent sorioll ni deixant deixalles, comportant-se correctament i "mirant de fondre's" amb l'entorn...respectant-lo, no només a nivell "etic" sinó "estètic"...

L'esportiva contempla el TREBALL de vies ( toprope, assaigs, canyes i el que sigui) com una ESTRATEGIA que devalua esportivament l'ascenció ( l'AVISTA és el summum), però que ni l'INVALIDA ni és ANTIÈTIC o AMORAL (El Sharma ha fet cinc anys d'intents a una via bous...).

Si ens posem seriosos hauriem de acceptar que"L'escalada esportiva DE VERITAT comença al 7a" , com a una dificultat que es va començar a escalar amb la aparició de la mateixa ( que en CERDA i col.legues ja pujaven per 6b's sense tanta ferralla!!!)...i la resta no té molt de sentit "ETIC" esportivament parlant...

BERNAT, jo la canya l'uso per muntar vies esportives amb castanyes inhumanes com la RASTAFARI de GUILLEUMES...un 8b on un error implica una volada de 15 metres i a sobre desgastar-te els braços remuntant fent el cuc perquè et quedes fora de la línia i penjat al buit...i en una tarda un currante com tot quisqui té pila per un trist parell d'intents..la canya em permet assolir la cadena i assajar una via que MAI FARIA a vista i encadenar-la finalment..i si cal m'hi poso allargos ben bonics...i la consideraré millor ascendida el dia que la faci sense els allargos...però és una qüestió personal, i punt.

En camvi no he usat mai aquesta estrategia en vies com la TRENCAÏGUES (6b/c), la CESAREA(7a)o la SIRIAX (7a+) vies completament delimitades com a EXPOSADES de manera intencionada on el joc no és el grau sinó el cap...

Evidentment anar a la PUNSOLA amb la canya és absurd...quants n'heu vist? Jo també he vist penya penjant-se en vies de Vº que es passen amb bamwes, però no crec que sigui per promoure un consens en contra..són casos aïllats.

En PANZER diu que " a la muntanya procuro fer el que puc" i potser ens hauriem de quedar amb això...

I evidentment els BOLTS de MÉs ni pensar-ho..no per ETICA ALPINA sinó per manca de respecte al aperturista o equipador que ha CREAT una via al seu gust i algú incapaç o amb un criteri diferet li "espatlla" sense coinsiderarq ue AQUELL CRITERI és personal i legítim...

Apa, salut illibertat, bon any i no esn posem pedres al fetge que hi ha coese molt més boniques i d'altres molt pitjors..

panzer ha dit...

Uffff... quin rotllo... però
Gràcies, ho semsei Joan, per il·luminar els nostres grisos camins plens d'ignorància. Potser que t'ho agafis tot amb una mica més d'humor...

Anònim ha dit...

aixo mateix, com dius són questions personals!!
Tens dret de fer el que vulguis, com si et montes les vies amb una grua, pero per a mi segueix sent antiestètic, n'hi que parlem de un 8b o un quart.

Feliç any nou i molts encadenes!!!
Bernat